Firemní jídelny se mění na prémiové restaurace. Nový benefit má nalákat zaměstnance.

Klikněte pro zvětšení

Klasické firemní kantýny se proměňují na prémiové samoobslužné restaurace, které fungují jako benefit pro zaměstnance. Blahodárné prostředí na pracovištích a s tím související služby totiž u nich hraje čím dál větší roli. Výrazně se zvyšuje kvalita jídla a zlepšuje prostředí stravovacích zařízení ve firmách. Mezi operátory vstupují i známe restaurační skupiny, jakými jsou Zátiší group či Perfect Canteen Filipa Sajlera (projekt představitele „Kluci v Akci“). Vyplývá to z průzkumu realitně poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která se na oblast sektoru gastronomie specializuje a operátory do kanceláří zajišťuje. 

Samotná nabídka stravovacích zařízení v kancelářských budovách je již zavedeným konceptem, především v částech metropole s nízkou občanskou obslužností, kde jsou mnohdy nutností. V Praze je jich na 126. Nejvíce firemních restaurací nabízí Praha 4, následována Prahou 5. Naopak Praha 1 tento druh stravování nepotřebuje, je obsloužena restauracemi a food courty z okolí. Většina z firemních restaurací (62 %) nabízí své menu i veřejnosti, přitom jen 13 % je otevřeno i o víkendu. 

Při nových výstavbách a rekonstrukcích vlastníci a developeři považují výběr operátora firemního stravování za nezbytnou součást v cestě za komerčním úspěchem. Sází především na kvalitní kuchyni, příjemné prostory a moderní design. U náročných klientů vstupují do hry i špičkoví šéfkuchaři. 


Počet firemních restaurací v kancelářských budovách v Praze 


zdroj Cushman & Wakefield

Zdeněk Zádrapa, specialista na pronájem maloobchodních prostor se zaměřením na gastronomii a volnočasový sektor říká: „Mnozí developeři začínají s výběrem operátorů těchto služeb již při přípravě projektů. Chtějí se tímto způsobem odlišit od ostatních, více zaujmout nájemce a ti pak své zaměstnance. Kvalita stravování a jeho výjimečný koncept je totiž jedno z důležitých hledisek při vyhledávání a rozhodování se, jaké prostory nájemce zvolí. Nedávno jsme pro projekt Visionary v Holešovicích vybrali gastro operátora Zátiší Group pod značkou Fresh & Tasty. Otevře již v létě dle nejnovějších trendů v duchu fast causal. Novou firemní restauraci Timeout od stejného operátora jsme zajistili také v kancelářské budově Aspira Business Center. Své dveře otevřela začátkem roku. Pro projekty Parkview Pankrác v Praze 4 a Praga Studios v Praze 8 od Skansky zatím nejvhodnějšího operátora hledáme.“ 


Mnohé kancelářské budovy nabízejí restaurační zařízení po celý den. Až 63 % ze všech pražských firemních restaurací v kancelářských budovách nabízí snídaní, 39 % kavárnu a 95 % nabízí jako vedlejší službu i catering. Na vzestupu je i kvalitní nabídka polotovarů - předpřipravených pokrmů, které si zaměstnanec může odnést domů pro svou rodinu. Dalším trendem v oblasti firemního stravování je nabídka restauračních služeb zdarma, a to zcela bez finančních limitů. 

Renata Lukášová, Fresh & Tasty Director ze Zátiší Group k tomu říká: „Společnosti si chtějí své zaměstnance co nejvíce udržet, je to nejen další z benefitů, které společnosti mohou nabídnout, ale také snaha o maximální efektivitu jejich práce, usnadnit každému zaměstnanci stravování, ale také částečně kontrola jejich zdraví.“ 


V nabídce již tradičních operátorů v odvětví jídelního stravování se objevují společnosti známých restauračních skupin či řetězců nebo známých kuchařů, např. Perfect Canteen Filipa Sajlera (projekt představitele „Kluci v Akci“) nebo Zátiší Group pod značkou Fresh & Tasty se šéfkuchařem Gian Luca Giardi. Tradičními provozovateli, kteří sledují trendy a nabízejí nové koncepty, jsou např. Aramark a jejich Food Company na tzv. Baker Street 16 nebo Sodexo s projektem Dave.B - Taste Five v budově Five. 

Petr Markvart, vedoucí oddělení zastupování pronajímatelů dodává: „V dnešní době nízké nezaměstnanosti pronajímatelé rádi pomáhají svým nájemcům s nabídkou dalších benefitů, kde kromě relax zón, fitness center nebo třeba zázemí pro kola, hraje roli právě nabídka kvalitního stravování v rámci budovy. Dnešní trend, kde je kladen důraz na kvalitu stravování, nicméně splňují i tradiční provozovatelé jako Aramark, kteří se snaží nabídnout různé koncepty pro různá zadání pronajímatelů.“